asparuhovo logo

Новини от района

Във връзка с извършвания ремонт на обект НУ „Васил Левски“ към дата 13.09.2019г. демонтажните дейности по сградата вече са приключили. Работата по укрепването продължава. Изпълнени са зидариите по фасадата, взети са размери за нова дограма, направена е поръчка за изработката й и поетапно, започвайки от северната страна на сградата, ще се извърши монтаж. Към настоящия момент стартира работата по ВиК и Ел. инсталациите на обекта. Полага се временна хидроизолация на покрива с цел превантивна защита до окончателното изграждане на покривната конструкция.

На обекта средно работят 20 души, като в зависимост от изпълняваните дейности бройката им може да достигне до максималния брой от 40 души. Работи се от понеделник до събота /включително/ на сменен режим. Строителните дейности се изпълняват в срок съгласно сключеният договор и утвърденият линеен график.

На 14 септември 2019г. (събота) в Район „Аспарухово” ще бъде отбелязан християнският празник Кръстовден

9:00 часа – Света литургия в православен храм “Св. Цар Борис” – кв. Аспарухово.
10:45 часа – Начало на литийно шествие по маршрут: храм “Св. Цар Борис” – ул. “Злетово” – ул. “Народни будители” – православен кръст на изхода от кв. Аспарухово.
11:30 часа – Отслужване на водосвет.

За поредна година Община Варна ще подкрепи кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 14-ти септември.

В рамките на инициативата е създадена организация за кампанийно разделно събиране на едрогабаритните отпадъци, образувани от ремонтната дейност на домакинствата. В тази връзка в район „Аспарухово са определени две места, на които на 14-ти и 15-ти септември гражданите безвъзмездно ще имат възможност да предават образуваните от тях едрогабаритни отпадъци, в количества до 2 м3, както следва:

  • ул. „Кирил и Методий“, до Бункера;
  • кв. „Галата“, ул. „Боровец“ до детската площадка.

Подробни указания за местата, които са включени в кампанията за почистване, и за помощни материали (ръкавици и чували), може да бъде получена на място в районната администрация.

Телефон за контакт: 052/370 130 - Еколози район “Аспарухово”

Дейностите по косенето в Район „Аспарухово“ продължават. От месец април до 30.08.2019г. на територията на района са реализирани 1256,95 дка. На места приключва 7-мо по ред косене. Основните булеварди „Народни будители“ (без разделителната ивица), „Мара Тасева“ и „Първи май“ са изпълнени по 5 пъти, зоната около ул. „Моряшка“ до бул. „Първи май“ - 6 пъти. В най-значителните по площ терени косенето е осъществено по 4 пъти: междублоковите пространства, жк „Дружба“, ул. „Кирил и Методий“, Северен и Южен пътен възел, пътя за Галата и Ракитника – 2 пъти, както и Аспарухов парк с окосена територия от 70 дка.

Паралелно с коситбата през септември започва и прибирането на есенната шума. С наближаването на новата учебна година вниманието ще се насочи към зоните около детските градини и училищата. Предстои и традиционното за началото на учебния период освежаване на хоризонталната и вертикална маркировки, (където това е необходимо) с оглед заостряне вниманието на шофьорите и повишаване безопасността на децата на пътя.

Започна ремонт на спортните игрища в Аспарухов парк. Общинско предприятие "Спорт" възложи на фирма "Пътстрой" частичен ремонт на компрометираната част от оградата на спортното съоръжение. Предвидена е подмяна на част от елементите, поставяне на нов профил и греди с оглед заздравяване на конструкцията. След приключване на дейностите по укрепването ще бъдат заварени паната и пребоядисани в бяло. Очакваният срок за приключване на ремонта е 10 дни.