asparuhovo logo

Новини от района

Уважаеми граждани,

Информираме Ви, че във връзка със създадената извънредна епидемиологична обстановка възниква необходимост от ограничаване на физическото присъствие на гражданите на гише. В съответствие с предоставените възможности от Държавна агенция „Електронно управление“ и посредством официалната регистрация на Район „Аспарухово“ в Системата за сигурно електронно връчване се предоставя възможност за изпращане и/или получаване на електронни документи за и от публични органи, физически и юридически лица. За повече информация: https://e-gov.bg

СИСТЕМА ЗА СИГУРНО ЕЛЕКТРОННО ВРЪЧВАНЕ

Потребителите на системата трябва да разполагат с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ). Комуникацията чрез системата за е-връчване замества класическия метод за доставка на писма и е в съответствие с чл. 43 от Регламент (ЕС) № 910/2014, и чл. 26, ал.2 и ал.4 от Закона за електронното управление (ЗЕУ). Като се включва в системата, районната администрация заявява своята готовност за въвеждане на активни мерки за драстично намаляване на административната тежест и на облекчаване на административното обслужване на гражданите и на бизнеса.

Уведомяваме Ви, че Район „Аспарухово“ - Община Варна е осигурила възможност да предоставя услугите си и по електронен път през Единния портал за достъп до електронни административни услуги https://edelivery.egov.bg/Account/Login по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства. Същият е един от ресурсите на Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги на Държавната агенция „Електронно управление“.

В допълнение на това, в периода до 10.01.2021г. гражданите ще могат да заявяват е-услуги през Единния портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДАЕУ) и да подписват безплатно документи с КЕП. За повече информация: Актуално (egov.bg)

Продиктувана от епидемията корона вирус, гражданите и бизнеса ще могат да получат от „Борика“ АД и „Евротръст Технолъджис“ АД безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги. Подписването може да се извършва в платформите на тези дружества - https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com, а с КЕП на физически носител по стандартната процедура.

Останете си вкъщи, бъдете дигитални. Заявявайте административни услуги електронно.

За връзка с Помощния контактен център на ДАЕУ използвайте в работно време от 9:00 до 18:00 и извън работно време от 18:00 до 22:00 телефони: 02 949 2388, 02 949 2392;

За връзка с Евротръст: +359 2 448 58 58;

За връзка с Борика: 0700 199 10 или *9910.

Скъпи съкварталци,

В качеството ми на доброволец към БЧК и председател на дружество „Надежда за Аспарухово“ към ОС на БЧК - Варна, Ви моля, да дадем гласност на една благородна инициатива. Така ще могат да бъдат включени повече лица от района ни. Всеки има близки, познати и съседи, отговарящи на тези критерии. Можем да им помогнем заедно да кандидатстват и така ще има кой да ги посещава и подкрепя през предстоящите тежки месеци във всякакво отношение. Наясно съм, че до по-възрастните хора по-трудно би стигнала тази информация, особено в ситуация като настоящата. Опитвам се от няколко дни да уведомя евентуални бенефициенти от квартала, прилежащите местности и села, но е много трудно, и отнема много време. Моля Ви, за помощ и подкрепа! Споделяйте и уведомете хората, които са с тази нужда! Имам надежда, че заедно ще помогнем на повече самотни лица. Социалната услуга се предлага за целия град. Благодаря предварително на всички Ви!

Цялата информация е в прикачения файл: Патронажна грижа - БЧК

Започва есенно залесяване във Варна, което стартира първоначално с 4000 дървета. Инициативата „Залеси Варна“ е на Община Варна и на екипа от сайта Гората.бг, откъдето са осигурени безплатно фиданките. Определени са различни терени за новите дървета в районите „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“, както и в селата Каменар, Казашко, Тополи.

От събота - 28.11.2020 г., всеки гражданин, който иска да посади дърво, може да се включи в кампанията, след координиране на времето и мястото с представители на администрациите в районите и селата. Необходимо е всеки да си носи инструменти за работа -лопата, мотика, а работата на терен ще се извършва при спазването на всички мерки за безопасност.

До седмица предстои ново зареждане с черен бор, явор, акация, цер, бял бор. Успоредно с това продължава засаждането на декоративни дървета по улиците и парковите зони в морската столица от фирмите по озеленяване, с които Община Варна има сключени договори.

В кампанията „Залеси Варна“ се включват и много учебни заведения. В район „Владислав Варненчик“ ще участват 5 детски градини, 1 детска ясла и 3 училища. В район „Младост“ в кампанията се включват 11 детски градини, 2 детски ясли, 9 училища и Трети корпус на Икономическия университет. Всички учебни заведения отговарят за организацията на залесяването на своите терени.

Район „Владислав Варненчик“ – залесяване в местност Ментешето, срещу бл. 404 и бл. 405. Лице за контакт: Павлина Гаврилова 052/575718, 0882255955

Район „Аспарухово“ - залесяване на ул.“Моряшка“- над бл.30 на източния охранителен канал, до детската площадка. Лице за контакт: Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“, тел.: 0899986663

Село Тополи – залесяване в централния парк, в парка на ул. „М. Стоянов“, край стадиона, обръщача, както и по улиците „Йордан Николов“, „Овчага“, „М. Стоянов“. Кампанията започва на 30.11.2020 г. и ще продължи до изчерпване на фиданките. Лице за контакт: 0896838660, Емилия Драганова.

Село Казашко – залесяване на крайезерния парк ще започне на 01.12.2020 г. и ще продължи до 06.12.2020 г. Лице за контакт – Гергана Петкова, кмет на с. Казашко, тел.: 0889317930

Село Каменар – залесяване край главен път с. Каменар - с. Куманово; път ДГ „Боров кът”; ДГ „Боров кът”; ул. „Бреза“; край детските площадки на ул. „Цар Симеон I“ и ул. „Княз Борис“; ул. „Хан Кардам“; ул. „Хан Аспарух“; В района на ОП БК Варна; В близост до църква „Св. Параскева“ в селото; ул. „Цар Симеон I“. Лице за контакт: Румяна Димитрова, 052/671055

Всеки, който иска да сподели снимки от участието си в кампанията „Залеси Варна“, може да я изпрати във Фейсбук с хаштаг #ЗалесиВарна.

 

Залеси Варна