asparuhovo logo

Новини от района

На 14 септември 2019г. (събота) в Район „Аспарухово” ще бъде отбелязан християнският празник Кръстовден

9:00 часа – Света литургия в православен храм “Св. Цар Борис” – кв. Аспарухово.
10:45 часа – Начало на литийно шествие по маршрут: храм “Св. Цар Борис” – ул. “Злетово” – ул. “Народни будители” – православен кръст на изхода от кв. Аспарухово.
11:30 часа – Отслужване на водосвет.

За поредна година Община Варна ще подкрепи кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 14-ти септември.

В рамките на инициативата е създадена организация за кампанийно разделно събиране на едрогабаритните отпадъци, образувани от ремонтната дейност на домакинствата. В тази връзка в район „Аспарухово са определени две места, на които на 14-ти и 15-ти септември гражданите безвъзмездно ще имат възможност да предават образуваните от тях едрогабаритни отпадъци, в количества до 2 м3, както следва:

  • ул. „Кирил и Методий“, до Бункера;
  • кв. „Галата“, ул. „Боровец“ до детската площадка.

Подробни указания за местата, които са включени в кампанията за почистване, и за помощни материали (ръкавици и чували), може да бъде получена на място в районната администрация.

Телефон за контакт: 052/370 130 - Еколози район “Аспарухово”

Дейностите по косенето в Район „Аспарухово“ продължават. От месец април до 30.08.2019г. на територията на района са реализирани 1256,95 дка. На места приключва 7-мо по ред косене. Основните булеварди „Народни будители“ (без разделителната ивица), „Мара Тасева“ и „Първи май“ са изпълнени по 5 пъти, зоната около ул. „Моряшка“ до бул. „Първи май“ - 6 пъти. В най-значителните по площ терени косенето е осъществено по 4 пъти: междублоковите пространства, жк „Дружба“, ул. „Кирил и Методий“, Северен и Южен пътен възел, пътя за Галата и Ракитника – 2 пъти, както и Аспарухов парк с окосена територия от 70 дка.

Паралелно с коситбата през септември започва и прибирането на есенната шума. С наближаването на новата учебна година вниманието ще се насочи към зоните около детските градини и училищата. Предстои и традиционното за началото на учебния период освежаване на хоризонталната и вертикална маркировки, (където това е необходимо) с оглед заостряне вниманието на шофьорите и повишаване безопасността на децата на пътя.

Започна ремонт на спортните игрища в Аспарухов парк. Общинско предприятие "Спорт" възложи на фирма "Пътстрой" частичен ремонт на компрометираната част от оградата на спортното съоръжение. Предвидена е подмяна на част от елементите, поставяне на нов профил и греди с оглед заздравяване на конструкцията. След приключване на дейностите по укрепването ще бъдат заварени паната и пребоядисани в бяло. Очакваният срок за приключване на ремонта е 10 дни.
На свое заседание на 30 август 2019 г., Областният съвет по сигурността обяви Код „Червено” за 31 август 2019 г., / събота /, заради очаквани високи температури и опасност от възникване на пожари.