asparuhovo logo

Новини от района

За 13-ти пореден път община Варна е инициатор на традиционно пролетно почистване. Тази година инициативата съвпадна с кампанията на бТВ "Да изчистим България за един ден", която ще се проведе на 20 април (събота).

За осъществяване на екоакцията са осигурени торби и ръкавици, които желаещите могат да се получат от районните администрации и кметствата в община Варна.

12 априлНародно читалище "Просвета 1927" кв. Аспарухово и "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД  - летище Варна с участието на ученици от НУ "Васил Левски" и ОУ "Христо Ботев" кв. Аспарухово

ОРГАНИЗИРАТ

Демонстрация на модели ръчно изработени самолети с катапулт

Посветена на 12 април Международен ден на авиацията и космонавтиката

Заповядайте на 12 април от 10,00ч. в прекрасния Аспарухов парк на спортната площадка.

Неделя Кръстопоклонна

За първи път във Варна две литийни шествия – от храм „Св. Цар Борис” в Аспарухово и от Катедрален храм „Св. Успение Богородично”, ще се срещнат в най-високата точна на съоръжението, където Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил ще отслужи водосвет за здраве.

На 7 април 2013 г., администрацията на район “Аспарухово”, съвместно с Църковното настоятелство към православен храм “Св. Цар Борис” организира честване на християнския празник Неделя Кръстопоклонна.
Програмата на църковния ритуал, с който традиционно се отбелязва празника от жителите на района, тази година е променена. Църковното настоятелство инициира продължение на литийното шествие от храма „Св. Цар Борис”, по ул. „Злетово” и ул. „Народни будители” по целия Аспарухов мост.

Южен потокСлед Ракитника, това е втората местност в район Аспарухово с одобрена административна карта. Номерирани са над 1000 имота, разположени на 49 улици. Спестени са много общински пари, защото картата е разработена от служители на администрацията, а не от външна фирма, коментира кметът Йордан Николов.

Местност Зеленика, част от варненския район Аспарухово, вече има административна карта. Улиците бяха именувани на заседание на Комисията по култура и одобрени с решение на последното заседание на варненския Общински съвет. Досега такава карта имаше единствено местност Ракитника. Само в тези две селищни образувания има над 2300 имота. Ясно е, че липсата на административна карта за тях създава много неудобства за собствениците на тези имоти, които на практика нямат ясни адреси, коментира кметът на район „Аспарухово” Йордан Николов. За целта хората ползват номерата на парцелите си, но по този начин трудно може да се обясни например на Бърза помощ, пожарна и полиция къде точно се намираш, аргументира се г-н Николов.

За отбелязване на празниците в наситения  мартенски календар Баба Марта и Ден на любителското творчество - 1 март, Националния празник на България - 3март, Деня на жената и майката – 8 март, и Първа пролет – 22 март, Народно читалище „Просвета 1927” – „Аспарухово”, съвместно с Народно читалище „Васил Левски 1927” – Галата, и  Съюз на пенсионерите 2004 организират:

на 28.02. от 14,00 часа - Пленарна зала, Община Варна
Празничен мартенски концерт на състави за любителско творчество от район „Аспарухово” с участието на :
- Фолклорна формация „Авлига” – НЧ „Просвета” с диригент Петя Василева
- Хор Аспаруховски бриз – НЧ „Просвета” с диригент Катя Бончева
- Фолклорна формация „Галатея” – НЧ  „Васил Левски” с диригент Кичка Христова
- Хор при клуб „Надежда” - кв. Аспарухово и солисти
- Изпълнения на Николай Бинев

на 01.03. от 17,00 часа - Административна сграда Район „Аспарухово”
Празничен концерт „Пеят и танцуват мартеничките” на детски състави за любителско творчество:
- Модерен балет „Делфин” при НЧ „Просвета”
- Модерен балет „Белисима” при НЧ „Васил Левски” с ръководител Христина Апостолова
- Вокална група „Раковина” при ОУ „Христо Ботев” с ръководител Мария Кулева и нейните пораснали възпитаници Ася Стойчева и Христиан Ненов.