asparuhovo logo

Туризъм

Това е един от най-важните отрасли за региона. Той е изключително благоприятстван от факта, че източната граница на квартала се къпе от буйните води на Черно море. Околностите на "Аспарухово" са покрити с почивни домове, курортни вили, хотели и ресторанти, а летовниците имат на разположение една обширна плажна ивица.

Плажове

ФичозаАспаруховият плаж се намира между Аспаруховия парк и горите на нос Галата в кв. Аспарухово. Плажът е заобиколен от зеленина и е известен с широката си плажна ивица (66 651 кв. метра) и чистотата. От него се открива красива панорамна гледка към гр.Варна и Варненския залив. На плажа са разположени волейболно игрище и терен за минифутбол, а за любителите на силни усещания е открит и сърф център. Туристите могат да се възползват от безплатен паркинг и организирани забавления за малки в новооткрития бейби клуб.

Галата - Намира се на около 7 км южно от гр. Варна, в южния край на Варненския залив и в близост до нос Галата. Плажът е хубав и чист, но осеян със скали. Не е много посещаван, защото е трудно достъпен - по стръмни стълби или през гора. Срещат се и нудисти.

Маршрутите в югоизточната градска зона включват – Джанавара, Аспарухово, Галата, Черноморец

Маршрут 1
Спирка Джанавара – Паметник на Нерман Шкорпил – ресторант Джанавара – местност Боровец – Кантара – х.Черноморец – 13 км., (4 ч. 15 мин.), обозначен с червен цвят (маршрутът може да се премине и с велосипеди)

Маршрут 2
Кв.Аспарухово – последна спирка на авт.12 (Бункера) – Арап чешма – Боровец – Темелкова чешма – сп.Джанавара – 8 км., (2 ч.), обозначен с жълт цвят