asparuhovo logo

История

Квартал Аспарухово влиза в границите на сегашния район на основание Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове, приет от 37-ото народно събрание на 12 юни 1995 г. и обнародван в Държавен вестник бр.66 от 25 юли 1995 г.

Най-ранните сведения за обитаването на земите в квартала са от бронзовата епоха, според археолозите братя Шкорпил. Първите следи от човешки живот са открити при прокопаването на канала между морето и Варненското езеро през 1908 г.

Местност Карантината 1931г.До Освобождението и в първите години след това в района на Аспарухово са се намирали турски лозя, както и красивите местности Карантината, Гюндюза и Каваците. След Освобождението, нарастването на населението на Варна налага на управниците на града да търсят подходящи места за настаняване на бежанците. Така в края на XIX и началото на XX век тук се заселват първите семейства.

Аспарухов валОколо Аспарухово - към брега е имало тракийско селище още през 4 век преди Христа. Това е видно от намерената могила датираща от това време.

Местност Джанавара - има ранно християнски комплекс разкопан по време на втората световна война. Открита е уникална по план ранно християнска църква от 5 век. На това място през 1923 година е погребан Херман Шкорпил.

Аспаруховия вал е оцеляло до днес свидетелство за това как старите българи са укрепвали своите граници.

Роденият в Галата български летец Стоян Стоянов е летеца с най-много успехи във въздушни битки.

Роден в село Галата(нос Галата-Варна) на 12 Март 1913 г. Учи висш пилотаж в Германия. През 1938 г. завършва с много добри резултати школата за летци-изтребители Вернойхен в близост до Берлин. 

Първата му победа е на 1-ви Август 1943 когато той сваля два тежки бомбардировача Б-24 (тип летяща крепост с 10 души екипаж) за което получава лично от Борис–III командирски орден за храброст и железен кръст от посолството на Германия. За битките срещу немските войски в Македония и Косово е награден е с ордени за храброст и е произведен в чин майор. Уволнен от ВВС през 1956 г. след Унгарското въстание срещу комунистическата власт.