asparuhovo logo

Наука и образование

На територията на района се намират две детски ясли, четири детски градини и шест училища.

ЦДГ Морски святНа 17.12.2010 г. децата от най-новата детска градина във Варна - ЦДГ №18 „Морски свят" тържествено отбелязаха първия рожден ден и именуването й. Детската градина беше открита официално година по-рано и разполага със 170 места за всички възрастови групи. Стороителството на сградата започна в края на месец май 2009г. на базата на публично-частно партньорство и бе завършена за 6 месеца.

В района се намират още ЦДГ №12 "Пинокио", ЦДГ 17 "Валентина Терешкова", Седмична детска градина 22 "Горска Приказка", ЦДГ 25 "Люляче" и Детска ясла № 9 “Детелина”.

Варненска морска гимназия “Свети Николай Чудотворец” е най-голямото средно учебно заведение с морски специалности в Република България. Въведена е система за управление на качеството според изискванията на международния стандарт ISO 9001:2008.

В НУ ”Васил Левски” се работи приоритетно за подготовката на учениците по математиката, английски език , информационни и комуникационни технологии. През 2002 г. колективът на училището е удостоен с Награда “Варна” и званието “Учителски колектив на годината” за висок професионализъм и успехи в подготовката по математика на учениците от начална училищна степен.

През 2001 година ОУ “Христо Ботев” е удостоено със зелен флаг през 2001 година.

В ОУ “Капитан Петко Войвода” кв.Галата е разкрита единствена по рода си в България паралелка с разширено изучаване на спорт-ръгби, съвместно със СК Ръгби – Варна и БФ Ръгби. В нея са включени момчета и момичета. Обучението им по спортна подготовка се осъществява от г-жа К. Карова и треньори от СК Ръгби – Варна. Малките спортисти участват в национални състезания, на които печелят призови места.

СОУ “Любен Каравелов” е единственото училище във Варненска област, в което се изучава японски език. Училището спечели проект на Японското правителство за извършване на ремонт на всички санитарни помещения в училищната сграда на стойност 59 886,78 евро.

СОУ за деца с нарушено зрение “Д-р Иван Шишманов” обучава деца от 6 до 20-годишна възраст от цялата страна и приема ученици от подготвителен до ХІІ клас. Училището приема и деца, които наред с нарушеното зрение имат и допълнителни увреждания /умствена изостаналост, слухови, физически, различни синдроми, аутизъм, емоционални и поведенчески проблеми и други подобни/.

На територията на района действат два научни института на БАН – Институт по Океанология “Фритьоф Нансен” с единственият научно-изследователски кораб в България “Академик” и Център по хидро- и аеродинамика.