asparuhovo logo

Честваме Неделя Кръстопоклонна с литийни шествия по Аспарухов мост

Неделя Кръстопоклонна

За първи път във Варна две литийни шествия – от храм „Св. Цар Борис” в Аспарухово и от Катедрален храм „Св. Успение Богородично”, ще се срещнат в най-високата точна на съоръжението, където Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил ще отслужи водосвет за здраве.

На 7 април 2013 г., администрацията на район “Аспарухово”, съвместно с Църковното настоятелство към православен храм “Св. Цар Борис” организира честване на християнския празник Неделя Кръстопоклонна.
Програмата на църковния ритуал, с който традиционно се отбелязва празника от жителите на района, тази година е променена. Църковното настоятелство инициира продължение на литийното шествие от храма „Св. Цар Борис”, по ул. „Злетово” и ул. „Народни будители” по целия Аспарухов мост.

Инициативата бе подкрепена от Варненската и Великопреславска Света Митрополия и допълнена с още едно шествие - миряни и свещеници от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” ще се отправят към Аспарухов мост.
Предвидено е в 12 часа двете шествия да се срещнат на най-високата точка на моста, където ще бъде отслужен водосвет за здраве, заради пострадалите и загинали в пътни инциденти и зачестилите самоубийства от моста. Богослуженията ще бъдат извършени от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с всички свещеници от Варненската епархия.
Да се включат в инициативата са поканени областния управител, кметът на Община Варна, районните кметове, представители на държавни и общински институции и неправителствени организации, както и всички желаещи граждани и гости на Варна.
От ОДП – Варна, информираха, че са създали необходимата организация, както за безопасността на хората, участници в литийното шествие, така и за движението на МПС по Аспарухов мост. За времето от 11 до 13 часа то ще става друпосочно само в западното платно.

Програма на църковния ритуал в:

9,00 ч. – Света литургия във всички православни храмове в гр. Варна
11,00 ч. – Начало на литийно шествие от православен храм “Св. Цар Борис” – кв. „Аспарухово” – ул. “Злетово” – ул. “Народни будители” – православен кръст на изхода от кв. Аспарухово – Аспарухов мост.
11,00 ч. – Начало на литийно шествие от катедралния храм „Св. Успение Богородично”.
12,00 ч. – Отслужване на водосвет на най-високата точка на Аспарухов мост.
12,30 ч. – Връщане на шествието до православния кръст в кв. Аспарухово.
13,00 ч. – Отслужване на водосвет пред кръста.


Неделя Кръстопоклонна е голям православен празник през Великия пост. На всенощното бдение в центъра на храма се изнася Животворящият Кръст. Той символизира Христовата победа преди Пасха. Църквата поставя в средата на Светата Четиридесетница Кръста Господен пред вярващите, за да напомни за страданията и смъртта Христова, да ги подкрепи и въодушеви да продължат подвига на поста. Поклонението на Честния кръст продължава до петък на четвъртата седмица на Великия пост, затова цялата неделя е наречена Кръстопоклонна.

0
0
0
s2sdefault